Daudzi iedzīvotāji dzīvē saskarušies ar problēmu ar to, ka kanalizācija neiet prom. Kas kanalizācijas aizsprostiem var būt par iemeslu, kā rīkoties avārijas situācijā un kā kanalizācijas aizsprostus novērst nākotnē – skaidro kanalizācijas avārijas dienests “Ūdens Rīgai”

 

Kādi ir biežākie avārijas dienesta izsaukuma gadījumi?

Aizsērējumi un aizsprosti mēdz gadīties visur – dzīvojamo, sabiedrisko, industriālo ēku kanalizācijas sistēmās. Tie rada apgrūtinātu sadzīves kanalizācijas ūdeņu izvadi no izlietnēm, vannām, podiem kā dzīvokļos, tā privātmājās, tāpat arī sabiedriskajās ēkās. Daudzdzīvokļu namu kanalizācijas sistēmās problēmas ar kanalizāciju var būt stāvvados un guļvados, tāpat kā aizsprosti lietus notekūdeņu sistēmās.

 

Aizsprostu rašanās iemesli

Lielākoties iemesli, kādēļ aizsērē caurules un rada kanalizācijas aizsprostus, ir sadzīviska rakstura, turklāt ne tikai dzīvojamās ēkās. Caurules mēdz aizsērēt no matiem, taukiem, gružiem, kuri nav domāti kanalizācijai, būvgruži, kaķu smiltis – utt. Dažkārt problēmas rada nepareizi izbūvētas kanalizācijas sistēmas. Dažkārt mēdz aizsprostoties lietus kanalizācijas stāvvadi un guļvadi ēku iekšpusē, kā arī lietus notekcaurules māju ārpusē.

Pilnīgi saprotami, ka cilvēki, īpaši dzīvokļos un privātmājās, mēdz ķerties pie problēmu risināšanas saviem spēkiem. Ja paņēmieni ar trosi parasti palīdz, tad dažādi ķīmijas ražojumi, kuri der vienīgi aizsērējumu profilaksei, var radīt vēl pamatīgāku kaitējumu un pat avārijas situāciju. Kad caurulēs jau izveidojies aizsprosts, 90 % gadījumos, kad tiek pielietoti visādi pulveri un citi līdzekļi, kanalizācija aizsprostojas vēl vairāk – un jebkurā gadījumā jāsauc avārijas dienests. 

 

Kā rīkosies avārijas dienests aizsprosta gadījumā? 

Dzīvokļos un privātmājās kanalizācijas aizsprostu gadījumā avārijas dienests var tikt galā ar rokas trosēm un mehanizētām trosēm, aizsprostu likvidēšanai izmantojot konkrētajai problēmai piemeklētus uzgaļus.

Taču kanalizācijas avārijas dienesta “Ūdens Rīgai” rīcībā ir arī hidrodinamiskā augstspiediena iekārta, ar kuru veic gan aizsprostu likvidēšanu, gan profilaktisku tīrīšanu. Tā ar spēcīgu spiedienu un speciāla uzgaļa palīdzību iztīra caurules, nebojājot tās. Jāpiebilst, ka kanalizācijas tīrīšana ar hidrodinamisko iekārtu ir draudzīga videi, jo tajā netiek pielietotas ķīmiskās vielas.

“Ūdens Rīgai” dienests piedāvā arī videoinspekcijas pakalpojumu: caurulē tiek ielaista videokamera un tā tiek noteikts bojājuma cēlonis un risinājums – vai cauruli mainīt vai nē. 

 

Kā izvairīties no avārijas situācijām kanalizācija?

Lai nākotnē nevajadzētu maksāt dubultā, kā tas, visticamāk, notiks neparedzētās avārijas situācijās, īpaši brīvdienās vai nakts stundās, ieteicams regulāri veikt profilaktisko kanalizācijas tīrīšanu. Tā novērš aizsprostu rašanos, un daudzdzīvokļu mājās to būtu ieteicams veikt reizi gadā.